Tips för en säker hemsida

Visste du att en hackerattack inträffar var 39:e sekund i USA och påverkar var tredje amerikan varje år. Även i Sverige börjar det bli mer och mer vanligt med hackare som är ute efter din eller dina kunders information. Du måste säkra din website, vilket innebär att sätta in skydd för att hålla borta hackare, buggar och annat sattyg. Annars kan din data vara i fara, din webbplats kan krascha och du kan till och med förlora pengar.

Låt oss börja från grunden med att gå igenom några olika sätt som websites hackas.

Detta är några vanliga sätt som hack kan presenterar sig:

Ransomware 
Hackaren kommer att hota att publicera dina data och/eller hålla inne åtkomst till din website om inte en lösensumma betalas.

Gibberish hack
Du kommer att upptäcka massor av automatiskt skapade sidor fyllda med sökord och skräp, i syfte att få dem att rankas på Google för viktiga termer. När de klickas på kommer de att omdirigera till en osäker webbplats.

Dolda nyckelordshack
Som ovan, men något mer sofistikerat – vid första anblick kommer dessa att se ut som webbplatsens sidor, eftersom bara det skrivna innehållet ändras.

Det Japanska sökordshacket
Skapar slumpmässiga sidor på japanska fulla av affiliate-länkar till butiker som säljer falska varor.

Skadlig kod/virus
Om skadlig kod eller ett virus infogas på din webbplats kan det hända att din webbplats försvinner eller att du inte kan komma åt den. Du kan också upptäcka att all din hårdvara har påverkats.

Denial of Service (DoS)
Hackare använder bots för att överbelasta en webbplats med förfrågningar och krascha servern som den är på.

Phishing
Bedragare kontaktar dina kunder och låtsas vara en del av ditt företag och använder ditt varumärke i hopp om att hitta personlig information.

 

Ok, det låter ju helt värdelöst, hur kan jag undvika detta?
Kul att du frågar, jo, genom att göra så här:


Installera SSL

En av de enklaste sakerna du kan göra för att skydda din webbplats, dig själv och dina användare är att installera ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer). Du kanske inte inser det, men du stöter på SSL hela tiden när du surfar på webben - det är anledningen till "s" i "https" och hänglåset i adressfältet.

SSL krypterar information som passerar mellan din website och dina besökare. Google varnar nu besökare när de går in på en webbplats utan SSL, och till och med "diskriminerar" dessa webbplatser i sökresultaten. Det är särskilt viktigt att ha SSL-säkerhet om du accepterar betalningar via din website, ber om inloggningsinformation eller överför filer. Utan det är data oskyddat och sårbar för hackare.

Det är inte så viktigt för dig att känna till de tekniska aspekterna av SSL-säkerhet, så oroa dig inte om du inte riktigt förstår hur det fungerar. Det viktigaste är att veta att din website behöver SSL och hur du gör för att få den. Hur viktigt är det? Enligt forskning utförd av Hubspot uppgav 82% av de tillfrågade att de skulle lämna en webbplats som inte är säker. Så med andra ord. Väldigt viktigt.

Det finns flera sätt att installera SSL. De tre huvudsakliga sätten vi föreslår är följande:
  • Välj en digitalbyrå som fixar SSL åt dig när de bygger din site
  • Välj en domänleverantör som tillhandahåller gratis SSL
  • Installera en enkel och kostnadsfri Let's Encrypt SSL själv

fly-d-FGH69mi53Mw-unsplashFoto av FLY:D på Unsplash

 

Installera antivirus-program

"Programvara mot skadlig kod" låter inte så sexigt, men de goda nyheterna är att programvara mot skadlig programvara faktiskt arbetet för dig, så du behöver inte oroa dig för något av det tekniska.

Det finns gott om olika alternativ mot skadlig kod. Vissa har gratisversioner – som Bitdefender Antivirus Free – medans andra måste du betala för, till exempel SiteLock.

SiteLock används av över 12 miljoner websites och erbjuder olika paket som ger olika skyddsnivåer. Det betyder att du kan skräddarsy din säkerhet såväl till webbplatsens behov som till din budget. Några av de säkerhetstjänster som tillhandahålls inkluderar:

  • Webbskanning
  • Upptäckt av malware och borttagning av detta
  • Brandvägg för webbapplikationer
  • Sårbarhetslappning
  • DDoS-skydd
  • PCI-överensstämmelse

En digitalbyrå eller domänleverantör av god kvalitet bör ta hand om din säkerhet för dig. Leverantörer inkluderar ofta antivirus-program som en del av sina paket, och vissa slänger till och med in betalda tjänster helt kostnadsfritt!

Många leverantörer inkluderar en inbyggd uppsättning verktyg. Dessa borde bestå av:

  • Gratis SSL
  • Hackningsskydd
  • Automatiska säkerhetskopior
  • DDoS -skydd

Detta är säkerhetsgrunderna för din website och de funktioner du bör leta efter när du väljer leverantör.

 

Gör dina lösenord omöjliga att knäcka

Det är lätt att förbise det faktum att ditt lösenord är allt som står mellan en hackare och din personliga information. Lösenord är inte bara ett mycket viktigt steg, de är också en av de enklaste sakerna du kan ändra för att öka säkerheten på din webbplats. Tillbringa 20 minuter idag med att göra dina lösenord starkare, så är du på väg till en säkrare webbplats.

Dvs: 123456 är inte ett bra lösenord. Varför just detta exemplet? För att det är det mest hackade lösenordet världen över enligt en studie från UK’s National Cyber Security Center.

 

Håll din website uppdaterad

Om du använder en digitalbyrå behöver du inte oroa dig så mycket för detta, eftersom de flesta digitalbyråer kommer att hantera programuppdateringar och säkerhetsproblem för dig beroende på avtal och din kunskapsnivå. Men om du använder en plattform som WordPress måste du vara alert och köra uppdateringar när det behövs. Du måste köra uppdateringar för din WordPress-kärnprogramvara, liksom alla plugins du har installerat. Om du inte gör det kan allt bli föråldrat och sårbart för buggar, fel och – värst av allt – hackare som använder skadlig kod.

joshua-sortino-LqKhnDzSF-8-unsplashFoto av Joshua Sortino på Unsplash

 

Hjälp inte hackarna

Människor är bara människor och fortfarande utan eget fel - blir de offer för bedragare och omedvetet ger bort viktig information om sig själva.

Visste du att 92,4% av skadlig programvara levereras via e-post? Det gör den till vanligaste attackmetoden och betyder att du alltid ska vara på utkik efter något ovanligt i din inkorg.

Det finns alltid mer teknik du kan införa för att skydda din webbplats, men du får inte glömma att 95% av cybersäkerhetsöverträdelser beror på mänskliga fel. Skydda din webbplats genom att vara på din vakt och vara misstänksam mot sms, mejl eller telefonsamtal som ber om personlig information.

Det låter enkelt, men bedrägerier blir alltmer sofistikerade. Här är fem saker du kan göra för att se till att din webbplats inte öppnar dörren för ovälkomna besökare:

  • Akta dig för offentliga eller öppna internetanslutningar om du arbetar i ett gemensamt utrymme som t.ex. ett café - de är inte säkra!

  • Klicka aldrig på länkar i e-postmeddelanden som verkar misstänkta - ta bort e-postmeddelandet direkt! Detta är fortfarande viktigt om du använder en professionell e-postadress som är kopplad till din webbplats, snarare än en personlig.

  • Var försiktig med vem du ger åtkomst till din webbplats, kontrollera att administratörer är personer du kan lita på och se till att de är säkerhetsmedvetna.

  • Ändra standardinställningarna, lösenorden och användarnamnen på din webbplats så snart du har skapat ditt konto - detta är särskilt viktigt för WordPress -webbplatser.

  • Lita bara på att verifierade proffs kommer åt din webbplats. Till exempel vill bedragare ibland ta kontroll över din skärm under skenet att åtgärda ett tekniskt problem.

  • Du förstår tanken. Vi vet att detta verkar som sunt förnuft, men phishing via e-postmeddelanden blir alltmer realistiska – så håll alltid extra koll.

 

Hantera kommentarsfältet manuellt

Finns det en bättre känsla än att publicera content på din website och sedan se kommentarerna börja rulla in? Det är ett bevis på att människor faktiskt har besökt din website - och uppskattat den.

Kommentarer är det perfekta sättet att mäta engagemang, ge sociala bevis för andra besökare, få kontakt med andra människor inom din genre och till och med ta konstruktiv feedback. Det finns dock kommentarer som inte är så roliga. Bots, falska konton och troll är redo och väntar med en dum kommentar eller skräppostlänk. I bästa fall är det irriterande - i värsta fall kan det utgöra en säkerhetsrisk för dig och dina användare.

Om människor kan lägga upp kommentarer direkt på din webbplats finns det en chans att skadliga länkar kan smyga in i kommentarsfältet. Detta är särskilt farligt för webbplatsens besökare, som kan klicka på länken och riskera att avslöja personuppgifter eller av misstag installera skadlig kod.

 

Kör regelbundna säkerhetskopior

Genom att skapa säkerhetskopior av din webbplats har du en försäkring i bakfickan om det värsta skulle hända. En säkerhetskopia är i huvudsak en kopia av din websitedata – till exempel filer, innehåll, media och databaser. Om du har en stor eller komplicerad website behöver du en större mängd backuplagring för att spara all din data.

Backup är viktigt. Det är så viktigt att det borde stå en skylt på varje kontor i hela världen som säger: BACKUP OR SCREW UP! Ungefär så.

 

Vad behöver din website? Vi kan hjälpa dig att få
den exakt så säker som du vill ha den!

KONTAKTA OSS


Omslagsfoto av Scott Webb på Unsplash

Senaste artiklarna

Emotionell intelligens i digital marknadsföring

Digital marknadsföring har traditionellt varit data-driven, med fokus på att optimera siffror och...

Trender för 2025 inom innehållspersonalisering

Innehållspersonalisering har länge varit en viktig strategi inom digital marknadsföring. Men under...

Digital etik inom AI-driven marknadsföring

AI har revolutionerat digital marknadsföring och möjliggör hyperpersonalisering, automatisering och...