Content Life

Videoproduktion – Den ultimata guiden

Skriven av Team Brave | 2021-06-08 08:39

Det går att sammanfatta processen med videoproduktion i tre faser. Förproduktion, vilket är planeringsfasen för att mappa ut din strategi och ditt manus. Inspelning som är själva inspelningsfasen och slutligen Efterproduktion som är redigering, musikpåläggning, färggradering samt eventuella effekter. I vår stora guide till videoproduktion går vi igenom alla faser och vad de innebär.

FAS 1: Förproduktion

Den första fasen är förproduktion. Detta är planeringsstadiet för din video. Du kommer i denna fas komma fram till vad du ska producera, vem du producerar det för, vilka resurser du kan tänkas att behöva och hur lång produktionstid du räknar med. Denna fas är den längsta i videoproduktionsprocessen av den enkla anledningen att bra planering är A & O för att se till att din video blir lyckad.

 

Vad är ditt mål?

Innan du ens börjat planera, behöver du definiera dina mål. Varför gör du denna video? Vad vill du ha ut av den? Vem är målgruppen och vad får de ut av den? Precis som all annan content behöver en video ett mål redan från start för att guida projektet samt göra det mätbart.

Du kan använda SMART-metoden för att skapa och identifiera dina mål:

  • Specific
  • Measurable
  • Achievable
  • Relevant
  • Time-bound

Vem skapar du din video för?

En framgångsrik video vet vilken målgrupp den talar till. Du har redan förståelse för din målgrupp och förstår vad de gillar samt hur de tänker.

Om du inte har koll, är det dags att göra hemläxan kring din tilltänkta målgrupp. Men gå längre än bara ålder, plats och kön. Vad är deras vanligaste frågor, problem och intressen? Vem inspireras de av? Vad går de igång på? Gör intervjuer, be om feedback och undersök vilka personer som gillar ditt varumärke och ställ frågor till dem. Gå den extra milen för att bena ut exakt vem din video skapas för. Om du gör detta kommer du ha en stabil grund att stå på när du tar beslut under hela processen.


Vad är ditt huvudbudskap?

Nu när du vet vem du gör videon för är det dags att reflektera lite över informationen kring din målgrupp samt dina mål. För om du kombinerar dessa kan du komma fram till ditt huvudbudskap. Tänk på vad målgruppen vill göra efter att ha tittat på din video och arbeta därifrån baklänges:

  • Vill du att de ska klicka på en länk?
  • Köpa din produkt?
  • Eller bara prenumerera på din Youtube-kanal?

Vad är det första steget du förväntar målgruppen att ta? När du kommit fram till det är det dags att klura ut vad målgruppen behöver se i filmen för att ta det steget. Detta är ditt huvudbudskap.

 

Mappa ut en videostrategi

En videostrategi är vital för att addera varje beslut du tar för ett långsiktigt perspektiv. I denna fas behöver du tänka kring logistiken för din produktion. Hur ska du hålla budget och deadline? Hur kan denna content återanvändas för att maximera din investering? En bra videostrategi är en viktig del av framgången för din video, samtidigt som en videostrategi måste få vara dynamisk och kunna utvecklas över tid. Det handlar inte om att pricka rätt direkt, har du bara en tydlig bild från början får du låta din videostrategi mogna och tweakas under resans gång. Det kommer hjälpa dig att hålla din budget och att se till att din video kommer att bli en bra investering.

 

Att skriva en brief för videoproduktion

En produktionsbrief är en sammanfattning av information och kommer att fungera som en guide under produktionsprocessen för att hålla alla fokuserade på vad de ska göra. Den bör täcka målgrupp, budskap, mål, budget och deadline.

 

Vad är ditt kreativa tillvägagångsätt?

Nu är det dags att hamra fram ett koncept. Med insikter från din brief kan du/ni nu börja brainstorma högt och lågt kring vad videon ska innehålla. Hur den skall presenteras och vad den behöver för att stå ut i mängden. Leta inspiration bland liknande videos som tacklar samma utmaningar, kolla in konkurrensen och försök att förstå varför deras videos som du gillar funkar. Blanda ihop alla dessa tankar och försök att sammanfatta det i en idé – detta är din kreativa riktning.

 

Skriv ditt manus

Med din strategi redo och din kreativa inriktning tydlig är det nu dags att skriva manus. Din kreativa inriktning bör reflekteras i ditt manus och din research kommer att hjälpa till att cementera ditt budskap. Tänk på skådespelare eller presentatörer som ska jobba efter ditt manus. Om du redan har bokat dem kan du skriva i en stil som kan tänkas att passa dem eller kanske t.o.m. involvera dem för lite extra insikter. Gör ditt manus naturligt och engagerande, använd ett enkelt språk som är riktat mot din målgrupp, var konsekvent, undvik att göra videon onödigt lång genom att fylla ut den med material som inte passar in. Och har du redan hittat platserna för var du vill spela in din video tar du även med dessa i ditt manus.

 

Att skapa ett storyboard

Ditt storyboard underlättar att visualisera din idé för din video. Hur den ska filmas, om det behövs animeringar eller andra delar såsom stockvideo m.m. Den kommer att hjälpa dig att översätta dina kreativa idéer till visuella bevis som är knuta till ditt manus. Försök att vara så detaljerad som möjligt. Hur är ljussättningen? Vilken kameravinklar? Färger? Använda visuella referenser från andra videos, bilder eller böcker. Nivån på ditt storyboard är ofta knuten till omfattningen av själva produktionen, men hey, du är skaparen. Vill du gå all in, go for it. Vill du köra avskalat, fine. Huvudsaken är att du har en plan för din visuella produktion i slutändan. Den planen är ditt storyboard.

 

Location, location, location

Om vi utgår från att din video är live action, så behöver du scouta inspelningsplatser för din produktion. Om det är en enklare video där en presentatör bara talar till kameran kan det räcka med ett kontor eller ett tyst rum med en enkel och sober bakgrund. Kolla även så du får filma på de platser du väljer och sök tillstånd (om det behövs) i god tid. Ett tips är att fråga snällt. Det kan du komma långt med.

 

Vilken utrustning behöver du?

Utgångspunkten är en kamera, en mikrofon och ljus. Vilket är en bra start. Och som kan räcka i många fall. Beroende på var du filmar kan du behöva extraljus, värme, generator för ström m.m. Se över ditt storyboard och utgå från dina scener för att besluta om exakt vilken utrustning du behöver.

 

Hitta skådespelare

Nu borde du ha en tydlig idé om vilken typ av video du skapar och om du behöver skådespelare eller inte. Om du behöver en voiceover, fundera på vilken typ av röst, personlighet och tonalitet som du tror målgruppen kommer att reagera positivt på. Känner du någon som passar in på det du söker? Kanske är det du? Eller behöver du hyra in en röstskådespelare? Det finns många företag som erbjuder duktiga frilansare, en vi på Brave Agency arbetar med är TMP. Duktiga, proffsiga och snabba. Samma princip som ovan gäller även skådespelare. Känner du någon, kan du göra det själv eller behöver du hyra en professionell skådespelare?

 

Planera din produktion

Produktionsplanen är redo. Allt som är kvar nu är ett inspelningsschema. Inspelningsplatser, personal, utrustning, skådespelare, smink, garderob, tillstånd m.m. måste vara bokat och klart. Schemat tar hänsyn till hur många scener du behöver filma, avståndet mellan olika inspelningsplatser och dina skådespelares tillgänglighet. Om din produktion växer till en modell större kan det vara läge att hyra in en rutinerad producent för att hjälpa och stötta dig. Annars handlar det om att vara förberedd och att vara fullt insatt i alla detaljer som rör produktionen.


 

FAS 2: Produktion

Produktionsfasen är själva filmandet av din video. Eftersom du har gjort ett schema så borde du ha en rimlig tidsuppskattning för lång tid denna fas kommer att ta. Ditt jobb är även att se till att arbetet flyter på enligt schemat. Varför? Förseningar kostar pengar och utökade kostnader kan ge dig huvudvärk.

En stor del av denna fas handlar om regissören. Det kan vara du själv eller någon du anlitat. Regissörer är viktiga då de ser till att dina skådespelare ger dig det framförande du behöver och samtidigt tar sig igenom alla scener. De ser även till att scenerna är korrekt filmade, ljuset är rätt och att storyboard följs till punkt och pricka. I större produktioner har ofta regissören både inspelningsledare och scripta vid sin sida för att säkerställa budskap och vision.

 

Ljussättning

Att sätta ljus tar tid. Så se till att du eller din personal har tillräckligt med tid för att förbereda varje scen som kräver ljussättning. Detta ska finnas med i schemat och antalet ljussättningar styrs av hur många olika inspelningsplatser du valt samt hur många olika scener du har bestämt dig för.

 

Rigga upp kameran

Ditt storyboard och lista av scener talar om för dig vilken typ av kamerautrustning du behöver. Beroende på hur avancerad scen du har planerat kan det räcka med en kamera på stativ. Ibland behövs det en kran eller en kroppsrigg för att få exakt det resultat du önskar. Behöver du fler än en bara en kamera är det kanske läge att hyra in en filmare som kan stötta dig med produktionen.

 

Regissera dina skådespelare

Att regissera dina skådespelare är en vital del av processen bakom en lyckad video. Hur de levererar ditt manus dikterar din videos tempo, stil och mängder av olika faktorer. Oavsett om du arbetar med rutinerade skådespelare eller amatörer handlar det om att ha dina mål i bakhuvudet och alltid sträva efter din vision genom att få skådespelarna att framföra manuset så det passar din vision.

B-roll

Samtidigt som du följer storyboard och din produktionslista, försök att få till en b-roll, vilket är extramaterial såsom video, stillbilder av allt från skådespelare, scener, produktion, personal och annat. Detta är kanske viktigare än någonsin idag eftersom all content går att använda i någon form av digital marknadsföring. Och ibland kan t.o.m vara så att du hittar användbart material till din video i din b-roll.

 

FAS 3: Efterproduktion

Efterproduktion är processen när du tar dina bästa klipp och sätter ihop dem till din video. Det är här du lägger till voiceover, korrigerar färger (grading), lägger till musik och eventuella specialeffekter. Det är här magin börjar och din video går in i sista fasen där alla pusselbitar faller på plats.

 

Klipp din video

Det första steget vid klippning är att samla ihop dina bästa klipp och importera dem i ditt valda redigeringsprogram. (Premiere Pro, Final Cut X eller liknande.) Vill du göra det enklare för dig själv så klipp ned varje klipp i dess mest essentiella delar samt lägg upp dem i hyfsat grov kronologisk tidslinje vilket gör det enklare att få en tydlig översikt. Arrangera ditt b-roll-material och börja arbeta genom ditt manus och storyboard för att se till att alla dina klipp är i rätt ordning.

 

Spela in en voiceover

Om din video behöver en voiceover har du två val. Antingen spela in den själv eller anlita en professionell röstskådespelare. Om du går på alternativ 2, välj en röstskådespelare som tycker passar din målgrupp och se till att personen levererar manuset på det sätt du önskar. När din voiceover är inspelad och klar lägger du till den till din tidslinje i ditt regeringsprogram och synkar den med dina klipp.

 

Lägg till grafik, textanimationer och specialeffekter

Grafik, animationer och animerad text kan hjälpa dig att få din video att stå ut mer. Te.x, kan du använda en illustrerad graf för att snabbt och enkelt visa något. Eller en animerad mockup av en produkt du vill visa fram. Men låt effekter och animationer tjäna ett syfte. Att bara ta med dem för sakens skull är poänglöst. Tar tid. Och är dyrt.

 

Färggradering

Att färggradera dina klipp kan vara så enkelt som att använda en autofunktion i Adobe Premiere Pro eller så sofistikerat som att anlita en professionell redigerare som går igenom varje klipp och färggraderar dem till total perfektion. Allt handlar om ditt mål och din budget. Om du väljer att färggradera för att hålla en visuell ton så får du se till att kommande videos har samma visuella stil för att vara konsekvent och ge målgruppen en igenkänningsfaktor.

 

Lägga till musik

Bra musik är vad som skiljer en grym video från en mäktig video. Ok, inte alla videos behöver musik i varje klipp, men bakgrundsmusik kan fylla en funktion, kanske städa bort lite bakgrundssorl och hålla tittaren engagerad. Att använda olika låtar för olika klipp är en klassisk metod för att få tittaren att känna att de är på en resa. Men om din video är kort, hålla dig till en låt, det blir lätt stressigt och snurrigt om musiken ständigt skiftar under en kort period. Låt även valet av musik spegla ditt budskap, målgruppens smak och samtidigt matcha innehållet i video. Dvs, stenhård i techno i en lugn och avslappnad scen är ingen bra idé. Du kan hitta massa gratismusik på nätet som får användas fritt, annars får du kolla upp licensen kring den låt du vill använda för att slippa copyright violations och liknande.

 

Organisering & distribution


Exportera din video

När din redigering är klar är det dags att rendera ut videon för ditt önskade format. Om det är YouTube, Facebook, LinkedIn, Instagram, Snapchat eller Twitter kommer mp4-format att fungera utmärkt. 
Tänk på att för Instagram måste du säkerställa att klippet fungerar i fyrkantigt format. För Snapchat eller Instagram Stories krävs ett vertikalt format.

 

Kalibrera dina analysverktyg

För att mäta framgången för din video behöver du hitta ett sätt spåra den och mata in uppgifterna i ett analysverktyg. Wistia har ett inbyggt verktyg, men plattformar som YouTube och Facebook måste kombineras med t.ex. Google Analytics. Poängen med att mäta din videos framgång är att se om den genererar positiv eller negativ ROI. Att mäta och förstå hur länge målgruppen tittar och i vilken grad de klickar på länkar i din video är nyttig information inför framtida videoproduktioner.

 

“Att få ut din video”

Dela den på dina sociala medier. Använd den som en del av en artikel. Be folk dela den. Betala influencers för att dela den. Köp räckvidd för den. Kör den som ett sponsrat inlägg. Skicka den som ett nyhetsbrev och lägg upp den på din egen YouTube-kanal. Oavsett vilka vägar du väljer, så håll dig till din tidigare strategi, fokusera på att nå målgruppen där den finns. Målet är fortfarande att få ”the best bang for the buck”, så spendera inte en förmögenhet på köpt annonsering eftersom det kommer ha en stor inverkan på din totala budget.

Även om din film är bra behöver du fortfarande få människor att klicka på den genom att skapa en bra tumnagel och titel, detta är "filmpostern" för din YouTube-video. Ju fler som klickar på din video, desto högre click-through-rate får den vilket gör att YouTube skickar filmen till fler människor. Den andra viktiga delen är en bra början, de första sekunderna är till för att få publiken intresserade och vilja fortsätta titta. Detta ökar din AVD (Average View Duration), YouTube mäter inte bara hur många som klickar på din video utan också hur länge de tittar.


Hyr en videokreatör

Det går utmärkt att göra allt själv, men samtidigt kan det vara så enkelt att du inte har tid eller tillräckligt med kunskap. Och då kan du hyra in folk som löser allt åt dig. Om du tidigare arbetat med lokala fotografer eller filmare som du varit nöjd med kan du börja med att prata med dem. Annars är det dags för lite research. Kolla upp lokala förmågor, spana in deras hemsidor och hitta någon vars tidigare arbete du gillar. Hör med ditt nätverk, har de arbetat med någon tidigare som de var nöjda med? Ett tips att prata pris rätt omgående, beroende på storleken på ditt projekt kan det underlätta att ha en klar och tydlig bild kring priset för att slippa överraskningar längre fram under resans gång. Och ja. Du kan alltid kolla med oss.

 

Är processen av videoproduktion värt det i slutändan?

Skapandet av en video handlar om att vara organiserad, att ha gjort sin research och att vara förberedd. Om du finner dig själv överrumplad av allt, hyr in proffs som kan hjälpa och stötta dig. För att producera en video kan bli mycket på en gång. Men det är värt det. Video konsumeras flitigt, det får bättre ranking hos t.ex. Google och Facebook och det lever längre än ”vanliga annonser”. Så börja planera din videoidé redan nu. Och behöver du hjälp, finns vi ett mail bort!